• 1404/06/23 - 10:28
  • - تعداد بازدید: 107
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

توضیحات وزارت جهاد کشاورزی به یک گزارش

وزارت جهاد کشاورزی به مطلب منتشر شده سایت خبری تابناک در تاریخ ۰4/‏‏۰۶/‏‏۱۴۰۴ با عنوان «شوک گرمایی به بازار میوه و صیفی/نمی توانید قیمت خیار را هم مدیریت کنید، استعفا بدهید!» پاسخ داد. که در ادامه می‌خوانید:

طبق گزارش ارائه شده از معاونت امور زراعت تولید محصول خیار در سال زراعی ١٤٠٤-1403، ٦٤٢ هزار تن می باشد که بیشترین مقدار در مردادماه به میزان ١٠٨ هزار تن و کمترین مقدار در اردیبهشت ماه به میزان ١٧ هزار تن برآورد شده است. از سوی دیگر تولید گلخانه ای محصول خیار با استناد به گزارش معاونت باغبانی ٢٢٩٠ هزار تن برآورد می شود که بیشترین میزان در فروردین با مقدار ٣٨١ هزار تن و کمترین میزان در شهریور ماه به مقدار ١٦ هزار تن می باشد. 

با توجه به تولید زراعی و گلخانه ای محصول خیار سهم تولید محصول خیار گلخانه ای از کل تولید ٧٨ درصد و سهم تولید خیار زراعی تنها ٢٢ درصد برآورد می شود. این امر بیانگر سهم معنادار تولید محصول خیار گلخانه ای نسبت به تولید خیار فضای باز در تنظیم بازار داخل و قیمت آن محصول است. از سوی دیگر بررسی وضعیت تولید ماهانه خیار گلخانه ای و فضای باز در سال زراعی (١٤٠٣-١٤٠٤) نشان میدهد تولید خیار گلخانه ای در سه ماهه تابستان ٩٤ هزار تن می باشد که تنها سهم ٤ درصدی از تولید کل سال ١٤٠٤ را داراست.

این واقعیت نشان می دهد تولید خیار گلخانه ای در بازه زمانی مورد اشاره سهم اندکی در عرضه و تأمین بازار را بعهده دارد. لذا کاهش محسوس و معنادار تولید خیار گلخانه ای در سه ماهه تابستان اثراتی بر قیمت آن محصول در بازار خواهد شد.

لازم به ذکر است هر ساله با توجه به تنوع تولید محصولات باغی در بازار، میزان تولید محصولات گلخانه ای بواسطه عرضه و تنوع در بازار کاهشی محسوسی دارد. در این میان تولید محصول خیار در فضای بازار در سه ماهه تابستان ٢٨٩ هزار تن برآورد میشود که تا حدودی توانسته چالش کاهش تولید گلخانهای را پوشش دهد. بررسی وضعیت تولید (عرضه) و بازار مصرف (تقاضا) محصول خیار نشان میدهد، براساس برآورد عرضه محصول خیار به میزان ٢٩٣٢ هزار تن و متوسط صادرات سالانه به میزان ١٨٠ هزار تن قابل تصور است.

نکته قابل تأمل آن است که در ماه های تیر، مرداد، شهریور و مهرماه میزان عرضه (تولید) گلخانه ای به تنهایی تکاپوی تقاضا را نخواهد داشت. بررسی وضعیت الگوی قیمت محصول خیار در بازه زمانی (١٣٩٦-١٤٠٤) نیز بیانگر وضعیت مورد اشاره است. آنچه در الگوی قیمت خیار قابل توجه است قله قیمت در مرداد ماه و روند افزایش قیمت در شش ماهه دوم سال است که این امر می تواند بواسطه توسعه محصولات فرآوری شده (خیارشور) در این زمینه باشد همچنین بخشی نیز مربوط به صادرات محصول خیار و محصولات فرآوری شده مرتبط باشد.

بر این اساس مطابق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در چهار ماهه ابتدای سالجاری به میزان ٢٣ هزار تن محصول خیار گلخانه ای به کشورهای هدف صادرات شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از لحاظ وزنی و ارزشی به ترتیب رشد ١٢ درصد و ٢٣ درصد را نشان میدهد

با توجه به موارد مطروحه افزایش قیمت محصول خیار می تواند به دلایل متعدد از جمله ناترازی انرژی گلخانه ها، افزایش هزینه های تولید، افزایش تولید محصولات فرآوری شده (خیار شور)، افزایش هزینه های تأمین بذور، افزایش قیمت کالاهای جانشین، تورم و تورم انتظاری با توجه به شرایط اقتصادی کشور باشد.

بمنظور مدیریت و ممانعت از افزایش و التهاب قیمت محصول فوق الذکر ،بکارگیری الگوهای سیاستی تنظیم بازار در دستور کار وزارت متبوع با مشارکت تشکل های ذیربط قرار گرفته است.

  • گروه خبری : روشنگری رسانه ای
  • کد خبر : 214135
کلمات کلیدی
صمیمه خدامی عباسیه
خبرنگار

صمیمه خدامی عباسیه